Бразил, но и целиот свет, е во повеќедневна тага.

Откако на 29 декември во болницата „Алберт Ајнштајн“, на 83-годишна возрас по долгата борба со ракот почина најголемата светска фудбалска легенмда Пеле, денеска неговото ковчегот со неговото тело е поставена на центарот на теренот на ФК Сантос во Сао Паоло.

Илијадници Бразилци, но и голем број на вљубеници во фудбалот и почитувачи на фудбалската легенда дојдоа да му оддадат последна почит на Кралот на фудбалската игра, како што со право го нарекуваа Пеле, најдобрите фудбалери на сите времиња.

Пеле ќе биде погребан утре, а како што најавуваат бразилските медиуми, погребната поворка ќе помине низ населбата во која сеуште живее неговата 100-годишната мајка Селест.